fbpx
Дейвид Лашапел, известен със своите провокативни фотографии притежава богат опит в работата с различни знаменитости. Става известен със своя филм „Rize“, който разкрива творчеството на стрийт танцова формация и взаимодействия му с нея.

Дейвид е снимал най-големите звезди от последните тридесет години и е режисирал някои от музикалните видеоклипове, белязали поп културата от 90-те до началото на 21 век, като “Dirrty“ на Кристина Агилера или “Rich Girl“ на Гуен Стефани. От Майкъл Джексън до Мадона, през Шер, Елизабет Тейлър, Тупак или Ейми Уайнхаус, всички те са минали пред обектива на Дейвид Лашапел.

В принципите си на творене, артистът е вдъхновен не само от произведения от история на изкуствата, но и от символиката в християнската иконография. Във фотографиите му се появява изображението на Исус многократно, като сякаш той се движи от една сцена към друга. Пренасянето на  фигурата на Исус в сърцето на уличния живот и градската обстановка е неизбежно свързано с риска от привличане на гняв от страна на пуританската и ултраконсервативна аудитория. Това представлява и методът, по който Дейвид Лашапел използва своето изкуство: той се стреми да критикува съвременното общество и провокира своите зрители да си задават важни въпроси.

Дейвид Лашапел
фотография: Дейвид Лашапел

Дейвид Лашапел
фотография: Дейвид Лашапел

Въпреки финансовия успех и признанието, които печели, Лашапел е изправен пред вътрешни предизвикателства. През 2006 година, докато парите текат в изобилие, той се озовава лице в лице със своите страхове и лични проблеми. Смята, че може да е заразен със СПИН, без да е се е тествал през последните 15 години. Този страх го подтиква към действие, а именно да се върне към своето изкуство.

Действителността обаче разкрива, че няма инфекция, но този опит го накара да се вгледа в миналото си. Започва да се отдава на изкуството, което е създавал в миналото по време на живота му в Манхатън. Всичко това се случва, докато се намира в Ню Йорк за изложба на свои творби.

Дейвид Лашапел
фотография: Дейвид Лашапел

Лашапел се завръща към корените си в творчеството, използвайки техники от началото на кариерата си. Представя инсталация в галерията на Lever House, която включва светещи вериги, образувани от абстрактни човешки тела.

Този подход му позволява да изрази мотивацията си и вдъхновение от вътрешните му борби. Развива еротични елементи и символи от човешките взаимовръзки. Съчетанието на изкуство и лични преживявания прави творбите му мощни и провокативни.

„Още като дете мечтаех да изложа в галерия,“ разказва Лашапел. 

През 80-те години, преди да се превърне в икона на поп фотографията и да бъде забелязан от редакторите на „Интервю“ на Анди Уорхол, творецът има близки връзки с влиятелната галерия 303 на Лиза Спелман. Там се издигат кариерите на артисти като Дъг Айткен и Карън Килимник.

Бях изгонен от галерията. Ако си взривяващ като мен, не си смятан за истински артист в очите на някои хора. Бях изпратен да си отида, бях отхвърлен като горещ картоф.

– Дейвид Лашапел
Дейвид Лашапел
фотография: Дейвид Лашапел

Джефри Дейч, директор на Музея за съвременно изкуство в Лос Анджелис организира няколко изложби на фотографиите на Лашапел в своето предишно професионално амплоа като директор на галерия Deitch Projects в Ню Йорк.

Дейвид Лашапел се вписва в новото пространство между авангарда и поп културата. Фотографиите му са дълбоко символични и носят барокови мотиви. Въпреки контроверсиите около стиловете и темите му е ясно, че Лашапел има съществено влияние върху съвременната артистична сцена.

И все пак дори до ден днешен някои твърдят, че фотографът е повече комерсиален „хак“, отколкото артист. Наричат го създател на банални и измамнически произведения, и дори на новаторството в началните му кинематографични проекти се гледа скептично.

Други наричат творбите на Лашапел наивни. „Дейвид притежава театрален и ситуационен подход към нещата“, споделя Денис Фрийдман, творчески директор на „Barneys New York“. „За мен, за да бъде интересна, творбата трябва да издигне летвата по-високо и да бъде по-сложна.“

Дейвид Лашапел
фотография: Дейвид Лашапел

Дори Ричард Маршал, куратор на проектите на галерия „Lever House“, признава, че и той е имал подобни предразсъдъци преди да види ранните предложения на Лашапел за този проект. „Моето разбиране беше, че той работи чрез комерсиална фотография на звезди“, заявява г-н Маршал. „Но когато стъпихме в проекта, разбрахме, че той разширява своя израз по съвсем различни начини и това ме впечатли.“

И все пак, има хора, които настояват, че именно в работата си като наемен фотограф Лашапел създава своя истински принос. „Погледнете работата му с Лил Ким, Кристина Агилера или Аманда Лепор – той е важна част от създаването на имиджа в наши дни”, напомня Дейч.

Дейвид Лашапел
фотография: Дейвид Лашапел

Парадоксално, когато Лашапел прекратява активната си кариера, за да се грижи за органичната си ферма в Хавай, цените на неговите творби, особено тези с алегорични, почти хромирани религиозни елементи, продължават да растат. 

Фотографът знае как да пречи и вероятно го прави доброволно. Тази практика се утвърждава най-вече със скандала от сесията на Бритни Спиърс за Rolling Stones. Току-що навършила 18 години, фотографът я поставя в контекст на оскъдно облечена девойка в стаята на малко момиченце, заобиколена от ветрила, в които виждаме доста възрастни мъже.

Дейвид Лашапел
фотография: Дейвид Лашапел

Дейвид Лашапел се стреми да покаже лицемерието на индустрията и цялото неразположение на едно общество, в което личностите, в частност младите жени, могат да бъдат смачкани. Независимо дали представя знаменитости или се занимава с по-значими теми като консуматорството, социалното неравенство или глобалното затопляне, това, което обединява творенията на Дейвид е присъщата им естетика. 

“Виждаме толкова много ужасни неща в медиите, че обществото вече дори не ги гледа.”, споделя Лашапел.

Правенето на красиви снимки ми позволява да привлека вниманието на хората и след това да им предам посланието, което е близо до сърцето ми. Изкуството има тази способност да свързва хората един с друг. Намирам това за абсолютно вълшебно.

– Дейвид Лашапел

Бюлетин