fbpx

 

Мистерията около фотографията е необяснима. Появата й е застинал спомен за вече привидно случило се действие, което някои някого е съзерцавал и запечатал някъде. Усеща се като съновидение или секваща реалност или просто сътворение на нашето съзнание. Животът на фотографията е безпределен, тя ни се случва, ние се случваме на нея и потапянето е безспирно.

 

The Darkroom Rumour

 

The Darkroom rumour предлага каталог от филми, които не могат да бъдат видяни и намерени на никое друго място.  Thomas Goupille, който е основател на платформата от десетилетие продуцира и режисира филмите в платформата. Секциите са разнородни, като започват от фотографска кариера, улична, социална,воена и репортажна фотография,ерос, реставрация, алтернативни процеси и пр. Платформата е изключително достъпна, с две опции за членство – месечно или годишно. С членството ще имате досег също до интервюта, статии и тематични ресурси.  

Вижте опциите тук

 

The Darkroom Rumour

 

Съединение и преплитане на визуални истории, как фотографите и хората занимаващи се с изкуството на светлината се вдъхновяват от живота, тъгата, филмите и себеподобните. Множество интерпретации и анализи на действителността се открояват в намерението на фотографа да намери път към своите фотографии, тези веществени доказателства направени за миналото, настоящето и бъдещето. Най-съвършеният начин за разбиране на света. 

 

2.Harry Gruyaer, photographer

 

Визуално странстване из спектрите на цветовете и изобразителното изкуство на 17-ти век и  фотографът, който намира вдъхновение в тях. Едно осъзнато усещане за самотата и “красотата на грозотата”. 

Хари Грюер отвежда зрителя в своята композирана носталгия от цвят и светлина. Откровен и личен разказ за пътят до Магнум, смелостта да бъдеш фотограф и да твориш без граници и концепции.

Harry Gruyaert, photographer

 

2.1968, Photographic Acts

 

Поглед към революционната 1968 година и шест фотографии, които показват лицето на войната, смъртта и политиката. Филм за силата на фотографията, ужасът, дълбокото вълнение и оставащото мълчание. За потребността да запечатаме онзи единствен миг случващ се пред очите ни. Размяна на мисли между критици и артисти за фотографските действия допринесли за нашата колективната памет и предизвикателствата на фотожурналистиката.

 

Софи Кал

 

3.Sara Imloul | Das Schloss

 

Кратък разказ за калотипията, подготовката, процесите и личният експеримент на Сара Имлул. 

Естествената свобода в работата върху негатив е това, което прави серията на фотографката отличителна. Тя изследва собствените си предели за красота, вкус и несигурност. Този късометражен филм е поетично проследяване на богатството на фотографските исторически процеси, тяхната пленителност и необходимостта от пълно отдаване на фотографа в другото измерение на фотографията.

 Sara Imloul | Das Schloss<br />

 

4.Naked War : Femen as seen by Bettina Rheims

 

След фотографиите й в женския затвор, Бетина Реймс започва серия използвайки женското тяло, за да представи женската чувствителност, сила и омайност, създавайки произведения с политически и социална обвързаност. Телата говорят за куража да бъдеш, да отствояваш, да намираш смисъл в начинанията и прогреса, който създаваш, като жена в днешния свят. С различни революционни слогани и действия фотографката и моделите доказват, че тялото не е слабост и срам, то е мощ и храброст.

Naked War : Femen as seen by Bettina Rheims<br />

 

5.Bernard Plossu | Snapshots

 

Късометражна история за фотографа, който обича да снима, но не обича да бъде сниман. Бернар Плосу разказва за влиянието на киното върху творчеството му, за любимите режисьори – Карл Дрейер, Жан-Люк Годар, Сергей Айзенщайн, Робер Бресон, Микеланджело Антониони, Ингмар Бергман.  

Черно-бели фотографски отпечатъци от Париж, откраднати мигове, спомени и уроци за фотографията. Плосу разкрива пред нас фрагменти, които са образец за фотографското майсторство.

Bernard Plossu | Snapshots

 

Вдъхновението. То се създава,намира,отлежава, отразява и пронизва всеки човешки живот. The Darkroom Rumour е място, което ще вдъхнови последователите и любителите на фотографията да погледнат през визьора отново и отново. 

Документалните филми обогатяват разбирането ни за света на визуалните артисти и тяхното развитие. Те ни вдъхновяват и помагат да разгърнем потенциала си, дават досег за принадлежност, за допирни точки, за смелост, решителност и откриване на нови посоки там, където не сме очаквали.

Бюлетин